توان (KVA)
تکنولوژی
برد هوشمند
نحوه استقرار
فاز
سایر قابلیت ها
استابلایزر یا تثبیت کننده ولتاژ، یکی از تجهیزات محافظتی وسایل برقی، الکتریکی و الکترونیکی است که باید برای تامین برق سالم در تجهیزات و دستگاههای حساس به کار رود. بدون انواع استابلایزر، احتمال خرابی دستگاهها و تجهیزات حساس بیمارستانی، شبکه و IT، صنایع و وسایل خانگی، وجود دارد. برای آشنایی بیشتر با تثبیت کننده ولتاژ و نحوه خرید استابلایزر، ادامه مطلب را بخوانید.
استابلایزر چیست؟
ترانس استابلایزر یا Stabilizer، دستگاهی برای ثتبیت کردن ولتاژ برقی است که به وسایل الکتریکی و الکترونیکی وارد میشود. نوسانهای ناگهانی برق میتواند باعث ایجاد شوک الکتریکی در دستگاه شود و طول عمر آن را کوتاه کند. برای مثال، دستگاهی که باید با ولتاژ 220 ولت کار کند، در صورت رسیدن ولتاژ کمتر، راندمانش کاهش پیدا میکند. کار کردن در ولتاژ بالاتر از 220 ولت هم میتواند به مدارهای داخلی دستگاه آسیب بزند و آن را از کار بیندازد.
در حقیقت، مهمترین کاربرد و علت خرید استابلایزر در تثبیت نوسانهایی است که در شبکه برق وجود دارد. بنابراین استفاده از ترانس استابلایزر میتواند خیال مصرف کنندهها را از بابت نوسان ولتاژ راحت کند. با استفاده از استابلایزر، دستگاههای شما دقیقا همان ولتاژی را دریافت میکنند که برای آنها تعریف شده است.
ترانس استابلایزر چگونه کار میکند؟
هدف از خرید استابلایزر، استفاده از آن برای تقویت کردن یا تعدیل کردن ولتاژ پایین و بالاست. دقیقا کاری که تثبیت کننده ولتاژ انجام میدهد، بدون نوسان کردن ولتاژ برق ورودی است. یعنی اگر با افت ولتاژ روبرو باشیم، آن را تقویت میکند. در مقابل اگر ولتاژ بالاتر از حد مجاز کارکرد دستگاه باشد، آن را تعدیل کرده و کاهش میدهد. به این شکل، دستگاه در حد مجاز خود کار میکند و آسیبی نمیبیند.
به طور خلاصه، هر استابلایزر 3 فاز و تکفاز باید دو کار زیر را انجام دهد:
- boost کردن ولتاژ: برای زمانی که ولتاژ، پایینتر از حد مجاز است
- Buck کردن ولتاژ: برای زمانی که ولتاژ، بیشتر از حد مجاز است
boost و Buck کردن در استابلایزر توسط یک یا چند ترانس انجام میشود و میتواند به شکل دستی و خودکار باشد. استابلایزرها با مشخص کردن میزان Load وسایل برقی، آنها را تقویت یا تعدیل میکنند. خروجی نهایی، برقی سالم، بدون نوسان و شوک الکتریکی است که امکان کار بدون خطر را به تجهیزات حساس میدهد.
تفاوت استابلایزر و ترانس برق چیست؟
ترانس برق هم برای محافظت از دستگاههای الکتریکی و الکترونیکی در مقابل نوسان ولتاژ و کاهش و افزایش ناگهانی ولتاژ به کار میرود. اما استابلایزر یا تثبیت کننده ولتاژ، چه تفاوتی با ترانس ولتاژ دارد؟ ترانس تقویت برق خانگی، اداری و صنعتی، برای محافظت از دستگاهها استفاده میشود اما شیوه عملکرد آن به شکلی است که در هنگام افت یا کاهش ولتاژ، برق را قطع و دستگاه را خاموش میکند.
بودن انواع ترانس برق، کمک میکند که دستگاه در ولتاژ پایین (که باعث کاهش راندمان دستگاه میشود) یا ولتاژ بالا (که باعث آسیب به مدارات داخلی دستگاه میشود) کار نکند. اما یک مشکل هم در این بین، وجود دارد. قطع شدن برق، باعث از کار افتادن دستگاه دستگاه و خاموش شدن آن میشود. این اتفاق برای صنایع، بیمارستانها و شرکتهای IT، مشکلساز است.
در مقابل ترانس برق، انواع استابلایزر قرار دارد که بدون قطعی برق میتواند کاهش یا افزایش ولتاژ را جبران کند. کاری که تثبیت کننده ولتاژ انجام میدهد، این است که در صوت افت ولتاژ، ولتاژ را به میزان کارکرد دستگاه میرساند. هنگام افزایش ولتاژ هم به همین شکل است و نمیگذارد که ولتاژ از حد مجاز برای دستگاه بالاتر برود. در این صورت، نیازی به قطع برق نیست و دستگاه میتواند تا زمان روشن بودن، به فعالیت خود با برق سالم و بدون نوسان، ادامه دهد. به همین دلیل است که خرید استابلایزر، به صرفهتر و بهتر است.
تفاوت استابلایزر و رگولاتور چیست؟
تنظیم کننده ولتاژ چه فرقی با تثبیت کننده ولتاژ دارد؟ این یک سوال ساده است که البته پاسخ سادهای ندارد. در واقع شباهتهای استابلایزر و رگولاتور بیشتر از تفاوتهای آن است و باید به شکل تخصصی به آن توجه کنید. استابلایزر تثبیت کننده ولتاژ است و رگولاتور تنظیم کننده ولتاژ. دقت عملکرد استابلایزر از رگولاتور بیشتر است. دقت سیستم زمانی مناسب است که خطای عملکردی به صفر میل کند.
تلرانس خطای عملکرد استابلایزر کمتر از 3% است اما این عدد در رگولاتور، بین 3 تا 10% است که دقت بالای تثبیت کننده ولتاژ را نشان میدهد. شاید از نظر اقتصادی خرید رگولاتور به صرفهتر باشد اما با در نظر گرفتن اینکه برای دستگاههای حساس و گران قیمت صنعتی و اداری، نمیتوان جای ریسکی برای نوسان برق و ولتاژ گذاشت، بهتر است دقت را فدای قیمت نکنید.
برای مثال در صنایع پزشکی و IT، دستگاهها بسیار حساس و قیمت آنها هم بالاست. بنابراین خرید استابلایزر برای تجهیزات بیمارستان و تجهیزات شبکه و سرور، کار معقولتری نسبت به خرید رگولاتور است.
فرق استابلایزر و محافظ خانگی چیست؟
استابلایزر (حتی در مدلهای ساده و خانگی)، باز هم از یک محافظ برق خانگی، قویتر و بهتر است. هدف محافظ خانگی، قطع برق در ولتاژهای پایین یا بالاست. در صورتی که افت یا شدت ناگهانی در ولتاژ رخ بدهد، محافظ، سریعاً برق را قطع میکند و تا زمان نوسان برق، قطعی هم ادامه دارد. این اتفاق میتواند ساعتها ادامه داشته باشد و پایانی نداشته باشد. چنین اتفاقی میتواند شما را به دردسر بیندازد و دچار مشکل کند.
در مقابل، استابلایزر بدون قطع کردن برق، میتواند افت ولتاژ و افزایش ورودی را تنظیم و تثبیت کند. عملاً با خرید استابلایزر، یک تیر با دو نشان میزنید. استابلایزر، کار 2 دستگاه را برای شما انجام میدهد (هم رگولاتور و هم تثبیت ولتاژ). به همین دلیل، استفاده از استابلایزر به جای دستگاههای محافظتی دیگر بسیار بهتر است. اما ممکن است از نظر صرفه اقتصادی، چندان به صرفه نباشد.
انواع استابلایزر بر اساس کاربری
انواع استابلایزر را باید با در نظر گرفتن تکنولوژی ساخت و بر اساس بازه ولتاژ ورودی بررسی کرد. بر اساس تکنولوژی ساخت، انواع استابلایزر به 3 دسته زیر تقسیم میشوند:
- استابلایزر رله ای
- استابلایزر سروو موتور
- استابلایزر استاتیکی
استابلایزر رله ای
در استابلایزر رله ای، یک ترانس وجود دارد که دارای چند رله است. استابلایزرهای رله ای، برق را به شکل پلهای تنظیم و اصلاح میکنند. برای مناطقی که برق به شکل لحظهای نوسان میکند، خرید استابلایزر رلهای گزینه مناسبی است.
استابلایزر سروو موتور
استابلایزر سروو موتور، رله ندارد و به جای آن، ترانسی حلقوی و مدور دارد. غییرات ولتاژ برق و نوسانات ناشی از آن در استابلایزر سروو موتور، توسط بازویی هوشمند ترانس کنترل و تنظیم میشود. استابلایزر سروو موتور، نسبت به استابلایزرهای رلهای دقیقتر و بهتر است و میتواند نوسانات کمتر از 3 ولت را کنترل و تنظیم کند.
استابلایزر استاتیکی
استابلایزر استاتیکی، نسبت به دو مدل دیگر، دقیقتر و سریعتر است. یک کانورتور یا مبدل، کار تغییر ولتاژ و نوسان برق را به اندازه مورد نیاز، انجام میدهد. خرید استابلایزر استاتیکی، بیشتر مناسب دستگاههایی است که حساسیت بالایی نسبت به نوسان برق دارند.
انواع استبلایزر بر اساس ولتاژ ورودی
بر اساس بازه ولتاژ ورودی، انواع استابلایزر به 2 دسته زیر تقسیم میشوند:
استابلایزر تک فاز
استابلایزر تک فاز، بیشتر برای کارهای خانگی و اداری کوچک مورد استفاده قرار میگیرد. وسایلی مانند کولر، یخچال و فریزر، کامپیوتر، پرینتر و دیگر تجهیزات اداری و خانگی ساده و کوچک را میتوان به استابلایزر تک فاز متصل کرد.
استابلایزر سه فاز
استابلایزر سه فاز، امکان اتصال به وسایل حساستر و با برق مصرفی بیشتر را دارد. در انتخاب استابلایزر برای بیمارستان، استابلایزر برای کارخانه و صنایع و استابلایزر برای شرکتهای IT و شبکه، باید به دنبال بهترین استابلایزر سه فاز بود. به دلیل اینکه استابلایزر سه فاز به ترانس قوی نیاز دارد، فقط در 2 مدل سروو موتور و استاتیکی تولید میشود.
تفاوت استابلایزر سروو موتور و سوئیچینگ
تفاوت اصلی استابلایزر سروو موتور و سوئیچینگ، در نحوه کارکرد و عملکرد آنها است. تثبیت کننده سروو موتور، از رله داخلی و موتور با چرخش ساعتگرد و پادساعتگرد برای جبران افت یا تعدیل شدت ولتاژ استفاده میکند. با تغییر جهت حرکت، سروو موتور میتواند ولتاژ ورودی را برای داشتن برق سالم خروجی، کنترل کند. اما در تولید تثبیت کننده سوئیچینگ، از رله استفاده نشده و تنها ریزپردازندهها و ترانزیستورها هستند که کار تنظیم و کنترل برق ورودی را بر عهده دارند.
در کنار اینها، تفاوتهای دیگری مانند سروصدای دستگاه هنگام کار کردن، مقاومت در برابر خرابی و اشکال، زمان و سرعت تصحیح ولتاژ برق ورودی، هزینه نگهداری و تعمیرات و… هم وجود دارد که در نهایت، خرید استابلایزر استاتیکی یا سوئیچینگ را بهتر و مقرون به صرفهتر از استابلایزر سروو موتور میکند.
تفاوتهای استابلایزر تک فاز و استابلایزر 3 فاز
عمده استابلایزرهایی که برای محافظت و ایمن نگه داشتن تجهیزات و و وسایل خانگی و اداری مورد استفاده قرار میگیرند، استابلایزر تک فاز هستند. اما برای مصارف صنعتی و کارهای بزرگتر باید به سراغ استابلایزر سه فاز رفت. در استابلایزر تک فاز، یک فاز و یک خنثی (نول) یا همان فاز مثبت و منفی وجود دارد. در حالی که استابلایزر سه فاز، 3 فاز و یک خنثی دارد. این اصلیترین تفاوت تثبیت کنندههای تک فاز و سه فاز است که باعث کارایی بهتر و عملکرد قویتر در ولتاژهای بالا میشود.
مزایای و کاربردهای استفاده از استابلایزر
خرید استابلایزر برای آپارتمان، استابلایزر برای کاربری اداری، استابلایزر برای کارخانه و… میتواند مزایای زیادی را برای مصرف کننده به همراه داشته باشد. در ادامه به بررسی تعدادی از مزایای استابلایزر میپردازیم:
- تثبیت برق ورودی: هدف اصلی استفاده از استابلایزر برای وسایل و تجهیزات برقی، تثبیت برق نوساندار شهری است. برقی که در شبکه خانگی و صنعتی وجود دارد، میتواند نوسان داشته باشد و افت و افزایش پیدا کند. همین مسئله میتواند راندمان دستگاه را کاهش دهد و از طول عمر آن، بکاهد.
- کاهش هزینههای مصرف برق: نوسانات الکتریکی، باعث اختلال در عملکرد عادی دستگاهها میشود. پایین آمدن راندمان الکتروموتور، باعث گرم شدن دستگاه، تلف شدن انرژی و نهایتاً مصرف برق بیشتر میشود. بنابراین میتوانید از استابلایزر برای کاهش مصرف برق هم کمک بگیرید.
- افزایش طول عمر دستگاه: طبیعتاً کار کردن دستگاه در ولتاژ پایینتر به موتور دستگاه فشار میآورد و آن را گرم میکند. ولتاژ بالا هم میتواند باعث گرم شدن بیش از حد موتور و سوختن آن شود. بنابراین با خرید استابلایزر، میتوانید باعث تنظیم و کنترل جریان ورودی و در نهایت، افزایش طول عمر دستگاه شوید.
- محافظت در مقابل اتصال کوتاه: هر اتفاقی که بخواهد به مدارات داخلی دستگاه آسیب بزند، توسط استابلایزر رصد میشود. اتصال کوتاه و تغییر ناگهانی در ولتاژ ورودی، میتواند باعث سوختن دستگاه و تحمیل هزینههای مادی به مصرف کننده شود. اما با خرید انواع استابلایزر، دیگر نگرانی از بابت اتصال کوتاه و مشکلات برقی، نخواهد بود.
بهترین برند استابلایزر خارجی و ایرانی
برندهای زیادی از شرکتهای خارجی و ایرانی دست به تولید انواع استابلایزر با قیمتهای متفاوت زدهاند. با اینحال برخی برندهای استابلایزر، از دیگر برندها شناخته شدهتر و بهتر هستند. استابلایزرهای سرووموتوری کارن، استابلایزرهای تکفاز دیفندر، استابلایزرهای سروموتوری پاورفول و استابلایزرهای سرووموتوری آریو، از جمله برندها و مدلهایی است که میتوانید از طریق مگامداوم، سفارش بدهید.
قیمت و راهنمای خرید استابلایزر از مگامداوم
برای انتخاب استابلایزر باید عوامل مختلفی را در نظر بگیرید. شرایط محیطی قرارگیری استابلایزر، نوع وسیله و میزان برق مورد نیاز، شرایط استفاده، برند و قیمت میتواند در هنگام خرید استابلایزر در نظر گرفته شود. در صورتی که به دنبال تامین برق بدون نوسان برای دستگاههای صنعتی هستید، باید به سراغ استابلایزر صنعتی بروید که قیمت بالاتری نسبت به قیمت استابلایزر خانگی دارد. برای مدلهای اداری و شرکتی هم باید هزینه و توان دستگاه را با هم در نظر داشته باشید.
اما در هر مرحله و نقطهای، میتوانید با مشاوره از پشتیبانان فنی و مشاوران فروش مگامداوم، بهترین تثبیت کننده ولتاژ را برای خود خریداری کنید. با تلفن واحد فروش 02143953000 و واحد پشتیبانی 02143953700 مگامداوم تماس بگیرید و ابهامات و سوالات خود را بیان کنید. علاوه بر آن میتوانید از مشاوره آنلاین سایت هم استفاده کنید و در هر ساعت از شبانه روز، سوالتان را بپرسید. مشاوران ما در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ خواهند داد.