استابلایزر و یو پی اس (منبع تغذیه بدون وقفه) دو دستگاه متفاوتی هستند که برای محافظت از تجهیزات الکتریکی در برابر نوسانات مربوط به برق استفاده می شوند. اگر چه آن ها شباهت هایی دارند، اما تفاوت های اساسی بین این دو وجود دارد. در این مقاله قصد داریم تفاوت استابلایزر و یو پی اس را مورد بررسی قرار دهیم.
استابلایزر چیست؟
استابلایزر یک دستگاه الکترونیکی است. این دستگاه به منظور حفاظت از تجهیزات الکتریکی در برابر نوسانات ولتاژ،نوسان فرکانس ، افزایش ولتاژ و کاهش ولتاژ استفاده میشوند. با توجه به اینکه ولتاژ برق در شبکههای برقی ممکن است به صورت ناگهانی تغییر کند، باعث ایجاد آسیب و خرابی در تجهیزات الکتریکی می شود، استابلایزر جهت کنترل و تنظیم ولتاژ ورودی، برای تجهیزات الکتریکی و حفاظت از آنها در برابر نوسانات ولتاژ استفاده میشوند. استابلایزرها در محیطهای صنعتی و تجاری کاربرد های فراوانی دارند که در ادامه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
بیشتر بخوانید: راهنمای جامع انتخاب و خرید یک استابلایزر مناسب
استابلایزرها در 4 نوع مختلف به بازار عرضه میشوند، شامل:
- استابلایزر رلهای
- استابلایزر استاتیک
- استابلایزر سوئیچینگ
- استابلایزر سرو موتور
بیشتر بخوانید: انواع استابلایزر و نحوه عملکرد آن ها
یو پی اس چیست؟
UPS به معنای Uninterruptible Power Supply است و یک دستگاه الکترونیکی است که در صورت قطعی برق، برق پشتیبانی را برای تجهیزات الکتریکی فراهم می کند تا از تخریب لوازم در برابر نوسان جلوگیری کند. UPS در واقع با استفاده از باتری های قابل شارژ، در صورت از دست دادن برق، برق پشتیبانی را برای تجهیزات برقی و الکتریکی را تامین می کند. اساسی ترین تفاوت استابلایزر و یو پی اس در این مورد است.
یو پی اس ها در 3 نوع مختلف به بازار عرضه میشوند، شامل:
- یو پی اس آفلاین
- یو پی اس لاین اینتر اکتیو
- یو پی اس آنلاین – دوبل کانورژن
بیشتر بخوانید: انواع یو پی اس و کاربرد آنها چیست؟
تفاوت استابلایزر و یو پی اس از نظر عملکرد
تفاوت استابلایزر و یو پی اس از نظر حفاظت و کنترل برق کامل یکسان است. تنها تفاوت استابلایزر و یو پی اس در زمان بی برقی (قطع شدن برق شهر) میباشد. درست متوجه شدید یو پی اس ها علاوه بر حفاظت کردن، مصرف کننده در نوسانات برق در زمان بی برقی امکان تامین برق مصرف کننده را براساس ظرفیت خود دارند.
اگر بخواهیم کمی دقیق تر در مورد استابلایزر صحبت کنیم، استابلایزر به کاربران کمک میکند تا تجهیزات الکترونیکی آن ها بصورت پایدار در برابر نوسانات کار کنند. استابلایزرها برای کاربردهای صنعتی، تجاری و خانگی مناسب هستند و برای تجهیزاتی که به ولتاژ پایدار نیاز دارند، مانند چاپگرها، دستگاه های پزشکی، سیستم های رایانه ای، کارخانه ها و غیره استفاده میشوند.
اما یو پی اس برای حفاظت تجهیزات الکتریکی در صورت قطعی برق استفاده میشود. یو پی اس ها برای کاربردهایی مناسب هستند که تجهیزات الکتریکی باید در همه شرایط به صورت پایدار و بدون قطعی برق کار کنند، مانند سرورها، شبکههای کامپیوتری، دستگاههای پزشکی، تجهیزات حفاظتی و امنیتی و غیره. از نظر عملکرد تفاوت استابلایزر و یو پی اس کاملا محسوس می باشد. حتما در هنگام خرید یو پی اس یا خرید استابلایزر به نوع نیاز و میزان حفاظت مورد نیاز، دقت فرمایید.
بنابراین، در کل تفاوت کاربری استابلایزر و یو پی اس در این است که استابلایزر به کاربران کمک میکند تا ولتاژ پایدار را برای تجهیزات الکتریکی فراهم کنند، در حالی که یو پی اس به کاربران کمک میکند تا در صورت قطعی برق، تجهیزات الکتریکی خود را حفاظت کنند و در همه شرایط بدون قطعی برق باشند.
تفاوت استابلایزر و یو پی اس از نظر حفاظت
6 حفاظت مهم، که یک یو پی اس باید داشته باشد
- حفاظت از قطعی برق: در صورت قطعی برق، دستگاه UPS برق پشتیبان را برای تجهیزات متصل و فراهم می کند و عملکرد بی وقفه را تضمین می کند.
- حفاظت از نوسانات: سیستم های یو پی اس از تجهیزات متصل شده در برابر نوسانات برقی که ممکن است در اثر صاعقه، نوسانات برق یا سایر اختلالات الکتریکی رخ دهد، محافظت می کنند.
- تنظیم ولتاژ: سیستم های یو پی اس می توانند ولتاژ ورودی به تجهیزات متصل را تنظیم کنند و اطمینان حاصل کنند که ولتاژ در محدوده ایمن و پایدار باقی می ماند.
- تنظیم فرکانس: سیستم های UPS می توانند فرکانس ورودی به تجهیزات متصل را تنظیم کنند و اطمینان حاصل کنند که فرکانس در محدوده ایمن و پایدار باقی می ماند. (این قابلیت فقط در یو پی اس آنلاین وجود دارد).
- حفاظت از اضافه بار: سیستم های یو پی اس می توانند خود را نبست به اضافه بار ناگهانی بیش از توان معمول نامی خود، محافظت کنند و مانع از صدمه دیدین خود میشوند.
- حفاظت از اتصال کوتاه: سیستم های یو پی اس می توانند تجهیزات متصل را از آسیب ناشی از اتصال کوتاه یا سایر خطاهای الکتریکی محافظت کنند.
بیشتر بخوانید: چهار گام ساده جهت انتخاب یو پی اس مناسب کاربری شما
حفاظت مهم، که یک استابلایزر باید داشته باشد
1. حفاظت از بالا یا پایین رفتن ماندگار ولتاژ: استابلایزر باید توانایی کنترل بالا یا پایین رفتن ولتاژ ورودی را برای تجهیزات الکتریکی داشته باشد. این حفاظت به تجهیزات الکتریکی در برابر خرابی ناشی از نوسانات ولتاژ جلوگیری میکند.
4. حفاظت از نویز و سوئیچینگ: استابلایزر باید دارای فیلترهای الکترومغناطیسی (EMI/RFI) باشد که توانایی حذف نویزهای الکترومغناطیسی و سوئیچینگ برای جلوگیری از تأثیرات آن ها بر تجهیزات الکتریکی باشد.
5. حفاظت از اتصال کوتاه: استابلایزر باید دارای حفاظت اتصال کوتاه باشد، تا از خرابی تجهیزات الکتریکی در صورت وقوع اتصال کوتاه جلوگیری شود.
6. حفاظت از برقگرفتگی و خطر آتش سوزی: استابلایزر باید دارای حفاظت از برقگرفتگی و خطر آتش سوزی باشد، تا در صورت وقوع این حوادث خطر به خرابی تجهیزات الکتریکی و افراد حاضر در محلکاهش یابد.
7. حفاظت از نوسانات فرکانس: استابلایزر باید توانایی کنترل نوسانات فرکانس ورودی به تجهیزات الکتریکی را داشته باشد. این حفاظت به تجهیزات الکتریکی در برابر خرابی ناشی از نوسانات فرکانس جلوگیری میکند.
8. ارت: استابلایزر باید دارای اندازه گیری کیفیت ارت باشد، تا در صورت وقوع برق گرفتگی و نوسانات شدید باعث خرابی تجهیزات الکتریکی نشود.
9. حفاظت از گرمای بیش از حد: استابلایزر باید توانایی اندازه گیری و کنترل گرمای دستگاه و جلوگیری از گرمای بیش از حد را داشته باشد. این حفاظت به تجهیزات الکتریکی در برابر خرابی ناشی از گرمای بیش از حد دستگاه جلوگیری میکند.
10. حفاظت در برابر رعد و برق: استابلایزر باید دارای حفاظت در برابر رعد و برق (سرج ارستر) باشد، تا در صورت وقوع آن، خطر به خرابی تجهیزات الکتریکی کاهش یابد.
تفاوت استابلایزر و یو پی اس از نظر قیمت
درست است که یو پی اس ها به دلیل استفاده از باتری، هزینه بیشتری نسبت به استابلایزرها دارند. با این حال، این امر به دلیل وجود ویژگی های بیشتر و حفاظت های اضافی در یو پی اس ها است که باعث میشود که هزینه آنها بیشتر شود.
یو پی اس ها، علاوه بر تامین برق پشتیبانی در صورت قطعی برق، دارای ویژگی هایی مانند محافظت از تجهیزات در برابر سوئیچینگهای برق، نوسان ولتاژ و فرکانس و نظارت بر وضعیت باتری ها دارا هستند البته که این ویژگی ها مربوط به بهترین تکنولوژی یو پی اس ها یعنی یو پی اس آنلاین اشاره دارد. برای اینکه یو پی اس بتواند در صورت قطعی برق، برق پشتیبانی را برای تجهیزات الکتریکی فراهم کند، نیاز به باتری دارد. باتری های استفاده شده در یو پی اس ها، باتری های قابل شارژ سریع با عمر طولانی هستند و برای تأمین برق در صورت قطعی برق مورد استفاده قرار میگیرند.
از طرفی، در استابلایزرها، برای مثال در استابلایزر سروو موتوری تنها نیاز به یک ترانسفورماتورو یک مدار الکترونیکی برای تأمین ولتاژ پایدار برای تجهیزات الکتریکی است و نیازی به باتری نیست. بنابراین، هزینه استابلایزرها به دلیل عدم نیاز به باتری، کمتر از یو پی اس ها است.
به طور کلی، هزینه یو پی اس ها بسته به نوع و سایز دستگاه و ویژگیهای فنی مختلف آن میتواند از 3 میلیون تا 100 میلیون یا بیشتر نیز باشد، در حالی که هزینه استابلایزرها به طور کلی کمتر تر از یو پی اس ها است.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد تفاوت استابلایزر و یو پی اس، انواع مدل ها و تکنولوژی آن ها بحث شد. یو پی اس و استابلایزر هر دو ابزارهایی هستند که در کاربری های متفاوت مورد استفاده قرار میگیرند. از اصلی ترین تفاوت استابلایزر و یو پی اس ها می توان به میزان حفاظت، اتصال باتری، تکنولوژی ساخت، قیمت و … اشاره کرد.
به طور کلی، مهم ترین تفاوت استابلایزر و یو پی اس در زمان بی برقی است. یو پی اس در زمان بی برقی از پشتیبان باتری خود برای برق دهی به تجهیزات متصل به خود استفاده میکند. اما استابلایزر فقط امکان کنترل و تصحیح ولتاژ دچار نوسان را دارد و در زمان بی برقی عملکرد خاصی ندارد. اما در برخی موارد، این دو دستگاه ممکن است با هم ترکیب شوند تا تجهیزات الکتریکی را به صورت کامل تر حفاظت کنند و برق پایدار برای آن ها تأمین شود.